Управляващите от ГЕРБ планират съществено поскъпване на бездимните цигари, които набраха

...
Управляващите от ГЕРБ планират съществено поскъпване на бездимните цигари, които набраха
Коментари Харесай

Управляващите с фронт срещу бездимните цигари. Цената скача на 10 лева

Управляващите от ГЕРБ възнамеряват значително повишаване на бездимните цигари, които набраха известност по света, а към този момент и у нас. Ако проектите се осъществят, кутия от новия вид бездимни цигари ще нарастне от 5,50 (колкото е междинната цена на множеството марки) до 10 лв..

От сектора се възмутиха от смяната в наредбите в средата на годината. Подозренията са, че повишаването има за цел да отбрани евентуалните загуби на производителите на стандартни цигари.

Според ГЕРБ измененията имат за цел една единствена цел - повече доходи в бюджета. Не е ясно обаче какъв брой хора биха употребили новите цигари при толкоз висока цена.

„ Това би било невиждано в Европейски Съюз. Както като време, в което се прави такава смяна, по този начин и като равнища на облагане. Това са бездимни тютюневи произведения и те би трябвало да бъдат облагани диференцирано. Не си припомням да е имало смяна на акцизни ставки в средата на годината. Обикновено влизат в действие от идната фискална година, по този начин, както се случи и предходната година ”, разяснява Верджиния Джевелекова, представител на вносителите, пред bTV.

Според нея повишаването ще върне част от потребителите към старите цигари, а други ще употребяват контрабандни. Всичко това ще е без необикновен резултат за бюджета.

На друго мнение е ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. „ Ако от една кутия естествен тютюн, струваща 5,50 лева, 3,50 лева влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лева влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. с наклонност до края на годината да станат 30 млн. лева ”, съобщи тя пред bTV.

По думите й при определянето на акциза в края на предходната година бездимните цигари са били подценени и от 1% дял досега са скочили до 1,4% с вероятността да станат 1,6% до края на 2018 година Според нея по този начин се е получила обстановка, в която „ бюджетът дотира всяка кутия ”.

На въпрос за какво внезапно България потегли да става първата страна в Европейски Съюз, която изравнява бездимните цигари с елементарните, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният резултат от тези произведения и евентуално ще има промени в евродирективите.

„ Цифрата „ 10 лв. ” е безусловно неточна. Разликата в цената на цигарите е 2,50 лева,. т.е. при цена от 5,50 лева най-много 8 лева ”, пресметна депутатката. Тя означи, че в случай че производителите желаят да продължат да постановат продукта си, могат да правят отстъпка част от своята облага.

„ Не съм съгласна като поданик непушач моите пари да отиват за дотиране на едно произведение, използвано от шепа хора – това не са обществено слаби хора, с цел да го пушиш, би трябвало да направиш една инвестиция от 200 лева за устройството. Тези хора са доста шумни и подвигнаха тематиката по медиите ”, добави Стоянова.

Според нея и Министерството на здравеопазването би трябвало да се включи в дебата, тъй като бездимните цигари сега не са неразрешени на закрити публични места.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР